Menu
Persoonlijk

Ecosysteem planten maken

In mijn oude kamer had ik niet erg veel met planten. Als ik ze had gingen ze meestal dood in een erg korte tijd. Ik had er simpelweg niet zo veel interesse in. Dat was maar goed ook, plek om planten neer te zetten had ik namelijk ook niet. Inmiddels nu er veel ruimte is voor planten en ik heb ontdekt dat planten echt een toevoeging zijn aan je interieur, ben ik ze meer gaan waarderen. Inmiddels houdt ik een aantal planten al enkele maanden in leven. Ze hebben zo hun ups en downs, maar ze leven nog!

Helaas is het voor mij niet helemaal mogelijk om veel planten te hebben. Mijn katten vinden ze namelijk ook ontzettend leuk en bijten ze met alle liefde kapot of graven ze uit. Om eerlijk te zijn is het afbijten van stukjes blad best wel schattig. Nadat ze dit hebben gedaan lopen ze namelijk ontzettend trots het hele huis door met hun gevangen “prooi”.

In ieder geval, ik wou graag meer planten hebben dan mijn katten toestonden. Hierom ben ik meer ecosysteem planten gaan maken. Deze planten zitten in een afgesloten pot en hebben hierin hun eigen ecosysteem. Dit houdt in dat je deze planten alleen op de juiste plek moet zetten en je hoeft je er geen zorgen meer om te maken. De planten leven namelijk op gerecyclede zuurstof, water en voedingsstoffen. Klinkt ideaal toch?

Ik ben in ieder geval helemaal fan. Regelmatig ben ik samen met mijn vriend opzoek naar nieuwe grote afsluitbare potten om te vullen met plantjes! Het allerleukste is dat je de potten ook helemaal zelf kan inrichten en daarna kan je je plantjes zien groeien. Het idee is dat je pot uiteindelijk bomvol zit omdat jouw mooie plant zo hard is gegroeid.

Nu is de grote vraag natuurlijk, hoe maak je een plant met een eigen ecosysteem? Dat zal ik je hieronder uitleggen, maar eerst de benodigdheden:

  • Een pot die groot genoeg is voor je plantjes (3 cm grind, minstens 5 cm potgrond en je moet rekening houden met de grootte van je plantjes en hoe veel plantjes je wil stoppen in de pot)
  • Plantjes, planten die het goed doen zijn fittonia (mozaïekplant), begonia rex (bladbegonia), phlebodium (zinkvaren/blauwvaren), Spathiphyllum (lepelplant), adiantum (venushaar) en chloropythum (graslelie, deze groeide bij mij ontzettend hard en maakte zelf een nieuw stekje). Ik heb deze keer een tradescantia gebruikt (vadeplant), en ben erg benieuwd hoe het het zal doen. Ook heb ik al vaker een hypoestes (polkadot plant) gebruikt, deze hebben meer aandacht nodig. Experimenteer vooral met verschillende planten, maar houdt ze vooral goed in de gaten
  • Grind
  • Potgrond
  • Actieve houtskool
  • versieringen

Stap 1

Allereerst is het belangrijk dat je een goede pot uitkiest. Voor de allereerste keer is het handig om te kiezen voor een iets grotere pot, die natuurlijk dicht kan. Je hebt dan alle ruimte om je pot in te delen. Daarnaast hebben grotere potten meestal ook een grotere opening. Dit maakt het inrichten en het neerzetten van je plantjes ook makkelijker.

Stap 2

Maak je pot goed schoon. Ik maak hem altijd schoon met een schuursponsje en wat afwasmiddel. Daarna zorg ik ervoor dat al het afwasmiddel goed is weggespoeld. Vervolgens laat ik de pot drogen en daarna kan het feest beginnen!

Stap 3

Vul je pot met een laag grind. Zorg ervoor dat de laag 2 tot 3 centimeter hoog is. Deze laag grind zorgt vangt overtollig water op. Dit zorgt ervoor dat als er een keer te veel water in de grond terecht komt deze weg kan spoelen en opnieuw kan verdampen zonder dat je plantjes verdrinken.

Stap 4

Vervolgens vul je de pot met potgrond. Zorg in ieder geval voor een laag van vier centimeter, maar nog belangrijker is dat je plantje met de volledige kuit in de potgrond pas. Om te kijken of je de juiste hoeveelheid potgrond in je pot hebt gestopt kan je de plantjes eventjes naast je pot houden en kijken of de laag aarde die in je pot zit ongeveer even groot is als potjes waarin je je planten hebt gekocht.

Hier moest nog wat meer grond bij

Stap 5

Voordat je je plantjes in hun nieuwe thuis gaat stoppen voeg ik altijd nog actieve houtskool toe aan de potgrond. Dit voorkomt schimmel in je pot. Actieve houtskool kan je vinden bij de aquarium benodigdheden in een dierenwinkel of tuinwinkel. Je zou eventueel ook normale houtskool kunnen gebruiken. Dit heb ik ze wel eens zien doen op Youtube kanalen, maar nog nooit zelf geprobeerd.

Stap 6

Eindelijk is het zo ver, je mag je plantjes planten! Bedenk eerst goed waar je je planten wil planten. Graaf op deze plekken kuiltjes zodat er ruimte voor ze is. Haal daarna de plastic potjes voorzichtig weg en plant je plantjes. Probeer je plantjes en de grond eromheen niet te veel aan te duwen. Als er veel potgrond is beland op je plantjes kan je dit heel voorzichtig proberen weg te vegen of door zachtjes door een rietje te blazen op de plekken waar de potgrond zit.

Stap 7

Nu is het tijd om je pot te versieren. Je kan hiervoor grind, mos, steentjes, houtsnippers voor gebruiken, maar ook andere versiering. Doe wat jij mooi vindt en laat je creativiteit spreken.

Stap 8

Nu je je pot volledig hebt ingericht is hij af! Zet je pot neer op een plek waar hij niet altijd in de zon staat, maar ook niet op een te donkeren plek. Houdt bij het kiezen van een goede plek ook de behoeftes van je planten in de gaten. Voordat je de pot dicht doet moet je hem eerst een week open laten. Hierna kan je hem afsluiten. Zelf voeg ik altijd nog een beetje water toe aan de pot.

Stap 9

Nadat je je pot heb gesloten is het belangrijk om hem de eerste tijd eventjes goed in de gaten te houden. Als er erg veel condens ontstaat is het belangrijk dat je de pot weer een tijdje open doet. Vaak haal ik een gedeelte van de ontstane condens weg en sluit de pot na een aantal uur weer. Het ligt een beetje aan te plant hoe veel condens er op het glas mag zitten. Let dus goed op de conditie van je planten en anticipeer op wat je planten nodig hebben, misschien hebben je planten zelfs wel iets meer water nodig. Als het na een aantal weken goed blijft gaan is de kant groot dat je je pot eigenlijk nooit meer open zal hoeven te maken.

Veel succes met je nieuwe ecosysteem plant! X

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.