Menu
Lifestyle / Spelletjes

Spelletjes – Valse Motten

Vorige zomer ging ik met de hele familie van mijn vriend mee op vakantie. Dat was het eerste moment dat ik in aanraking kwam met het spelletje valse motten. Toen we valse motten gingen spelen werd mij direct verteld dat dit echt een spelletje voor mij was. Nadat we de eerste ronde hadden gespeeld klopte die voorspelling inderdaad. Ik vond het spelletje fantastisch en zal jullie uitleggen waarom!


Spel uitleg

Het doel van het spel is heel erg simpel, raak zo snel mogelijk al je kaarten kwijt. Het lijkt in die zin dan ook redelijk op pesten. Ook zijn er een aantal “pest kaarten” in het spel waarmee je het de andere spelers moeilijker kan maken. Wat het spelletje anders maakt dan pesten is, los van dat de pest kaarten anders zijn dan bij echt pesten, dat je mag valsspelen tijdens dit spel. Je mag op alle manieren proberen om je kaarten weg te moffelen, als ze maar verdwijnen uit je hand.

Nu lijkt dit in eerste instantie heel erg simpel, je kan toch gewoon in 1 keer al je kaarten laten vallen? Helaas niet. Er zitten gelukkig een aantal regels verbonden aan het valsspelen. Je mag per beurt maar 1 kaart weg moffelen en je moet je handen altijd boven tafel houden. Het is dus belangrijk dat je kaarten zichtbaar zijn. Om het valsspelen nog wat moeilijker te maken is er ook een bewakingskever. De bewakingskever heeft als taak de valsspelende motten (lees hier: spelers) te betrappen op valsspelen. De kever mag zelf niet valsspelen. Het is best wel spannend om vals te spelen, want als je wordt betrapt moet je zelf de kever zijn en dan kan je minder snel je kaarten kwijt raken.

De makers raden aan om het spel met 3 tot 5 spelers te spelen, maar ik heb al gemerkt dat het ook mogelijk is om het met 8 mensen te spelen, meer heb ik nog niet geprobeerd. Dit maakt het moeilijker voor de kever, maar het wordt ook wat makkelijker om spelers te betrappen. Als er meer spelers zijn, kunnen namelijk meer mensen valsspelen. Ik zou het niet aanraden om dit met kinderen te doen, misschien raken die van al die mensen wat overprikkeld. Valse motten duurt per spelletje een kwartier tot 25 minuten. Nu kan ik je al wel vertellen dat je meer dan 1 potje wilt gaan spelen, dus reken er maar een uur voor!


Mijn favoriete setting om valse motten te spelen is rond een salon tafel waar je kan kiezen of je op een bank zit of op de grond. Het is hier makkelijker om kaarten weg te moffelen en als je een kaart laat vallen hoor je dat niet zo goed. Als je het spel al een tijdje speelt zal je er achter komen dat iedereen vaak totaal andere manieren verzint om kaarten weg te moffelen. Probeer vooral van elkaar te leren. Ik moet wel zeggen dat mannen hierbij in het voordeel zijn. Zij hebben namelijk vaak zulke grote handen dat je daar makkelijk een kaart ongezien mee onder de tafel kan leggen.

Mocht je nog een spel zoeken om met je vrienden te spelen als je een gezellige avond thuis hebt, of juist de stad in gaat. Ik raad je valse motten aan. Het is haast in elke spelletjes setting leuk om te spelen en iedereen blijft lekker actief. Je moet namelijk goed opletten en vaak brengt dit spelletje veel (fanatieke) emoties naar boven! Gegarandeerd een leuke avond dus!

X

2 Comments

 • Avatar
  Rachel Kromdijk
  31/01/2020 at 4:01 pm

  Wat leuk dat je hierover een review hebt geschreven, zelf ben ik echt gek op Ticket to Ride en Dixit!

  Reply
  • Lotte
   Lotte
   03/02/2020 at 11:33 am

   Ja die spellen zijn ook echt super leuk! Ik heb Dixit voor mijn verjaardag gekregen laatst en Ticket to Ride staat nog op mijn verlanglijstje 🙂

   Reply

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.