Menu
Persoonlijk

Nederland, je stelt mij teleur

Al die sociale isolatie van de afgelopen tijd zorgt ervoor dat ik meer tijd ben gaan spenderen aan sociale media. Inmiddels kijk ik een aantal keer per dag op Twitter, puur uit verveling eigenlijk. Helaas krijg ik bijna elke keer dat ik op Twitter kijk een heel erg naar gevoel. Het is alsof al het negatieve van de wereld zich hier verzameld. Ik word daar eigenlijk best wel verdrietig van en de houding van veel Nederlanders stelt mij best wel teleur.

In tweets wordt ontzettend veel frustratie geuit en als iemand een andere mening heeft worden er nogal wat dingen naar elkaars hoofd geslingerd. Wat mij momenteel des te meer teleurstelt is dat Twitter ook een kijkje geeft in hoe veel mensen omgaan met de Corona crisis. Overal zag ik lege supermarkt schappen langskomen en mensen die flink veel kritiek uit op alle maatregelen die genomen worden. Er wordt of te veel gedaan en mensen moeten zich niet zo aanstellen, of er wordt veel te weinig gedaan. Informatie die argumenten ondersteunen worden uit alle hoeken en gaten van het internet getrokken en mensen die het er niet mee eens zijn, zijn natuurlijk oliedom.

Het voelt als veel te laat

Ik snap alle frustratie, want ook voor mij voelt het soms alsof er weinig wordt gedaan en maatregelen te laat zijn genomen. Als dit inderdaad zo dan is het volk is hier het slachtoffer van. Over de maatregelen die genomen worden en welke maatregelen nog allemaal genomen kunnen worden wil ik het niet hebben. Ik heb hier simpelweg niet genoeg kennis van. Wel hoop ik erg dat wij de juiste beslissingen maken in deze moeilijke tijd. Gelukkig heb ik daar steeds meer vertrouwen in.

Het lijkt alsof het ieder voor zich is

Dan nu terug naar waarom ik dan zo teleurgesteld ben. Om mij heen voel ik geen samenleving. Het voelt als een ieder-voor-zich cultuur waar weinig begrip en respect is voor de medemens en dat voelt het al een tijdje. Twitter weet mij elke dag hier weer over te verbazen. Naar aanleiding van alle lege supermarkt schappen had ik het hier met mijn vader over.

Het voelde echt ongelofelijk onwerkelijk dat iedereen ineens zo erg aan het hamsteren was geslagen. Als je symptomen hebt is het natuurlijk logisch dat je snel extra eten in huis haalt. Het is alleen de schaal waarop dit hamsteren gebeurde die onredelijk voelde. Ik kon en kan nog steeds niet geloven dat alle hamsteraars mensen zijn geweest die symptomen vertonen. Een beetje extra inkopen doen is genoeg. Je hebt niet ineens 10 pakken pasta nodig.

Mijn vader zei nog, als er echt tekorten komen (die er nu dus echt nog lang niet zijn) dan gaan alle hamsteraars vast hun voorraad voor woeker prijzen op marktplaats verkopen. Het erge is dat mij dit niet eens zou verbazen. Ik vind het ontzettend jammer dat ik dit mee moet maken en dat mensen steeds vaker voor zichzelf kiezen ten koste van andere mensen. Vooral dat het ten koste gaat van anderen vind ik jammer. Natuurlijk kies je in situaties voor jezelf, maar ik vind het jammer dat het lijkt alsof mensen er steeds minder moeite mee hebben dat dat ten koste gaat van iemand anders.

We moeten het met zijn allen doen en met een ik-boven-alles instelling gaat dat niet lukken.

In het hamster geval zorg je ervoor dat andere mensen niet meer normaal hun boodschappen kunnen doen. Zeker de mensen die cruciaal beroep hebben en dus niet thuis zitten hebben het hier moeilijk door. Zij moeten na hun werk snel nog even boodschappen doen en komen er dan achter dat alles op is. Door jezelf veel voedsel toe te eigenen ontneem je andere mensen voedsel. Daarbij komt ook nog eens dat alle supermarkten extra hard moeten werken om ervoor te zorgen dat de schappen goed gevuld blijven.

Ook zonder Corona is er steeds minder sociale cohesie

Het hamsteren tijdens de Corona crisis is slechts één voorbeeld. Er zijn er nog veel meer. Een ander voorbeeld zijn bedrijven die hun maatschappelijke rol steeds verder aan de kant zetten. Ze geven minder om het welzijn van hun werknemers en focussen zich steeds meer op winst. Ik wil steeds minder graag deelnemen aan deze samenleving. Er is zo veel moois en goeds op de wereld, het zou niet in deze mate ten koste moeten gaan van anderen.

Tijd voor een andere instelling

Mensen zijn sociale dieren en we hebben elkaar nodig. We leven niet voor niets in sociale groepen. Veel mensen doen nu oproepen om een eenheid te vormen zodat we de verspreiding van Corona kunnen voorkomen. Ik hoop dat we dat kunnen worden, maar dat deze eenheid ook stand zal houden als het virus straks weg is. Dat we respect voor elkaar zullen hebben en ons best doen om begrip op te brengen voor anderen.

Mensen zijn sociale dieren en we hebben elkaar nodig. We leven niet voor niets in sociale groepen. Regeringen en individuen over de hele wereld doen oproepen om een eenheid te vormen zodat we de verspreiding van Corona kunnen voorkomen. Ik hoop dat we dat kunnen worden, maar dat deze eenheid ook stand zal houden als het virus straks weg is. Dat we respect voor elkaar zullen hebben en ons best doen om begrip op te brengen voor anderen.

Laten we in de toekomst proberen om dus meer liefde te verspreiden. Laten we respect voor elkaar opbrengen en moeite steken in het verspreiden van positieve energie. We moeten het inderdaad samen doen, niet alleen nu, maar altijd en elke dag.

Overigens is het echt niet alleen maar negatief momenteel. Er gebeuren ook ontzettend veel mooie dingen momenteel. Denk aan het applaus voor de zorg, de bloemen die werden bezorgd aan zorg instellingen om het personeel een hart onder de riem te steken en de studenten die aanbieden om op kinderen te passen. Niet alleen deze mooie initiatieven vinden plaats nu, maar ook kijk ik vol bewondering naar alle artsen, verpleegkundigen, leraren en andere mensen met een cruciaal beroep die er alles aan doen om het leven zo normaal mogelijk door te laten gaan en hun best doen om zo goed mogelijk voor iedereen te zorgen. Dit alles doen ze met een gevaar voor hun eigen gezondheid. Ik heb hier ongelofelijk veel respect en bewondering voor. Ik zie dus ook echt wel dat het niet alleen maar een ieder-voor-zich cultuur is, maar de afgelopen dagen werd het mij echt even te veel. Hierom heb ik mijn hard gelucht in deze post. Hopelijk kan ik nu met nieuwe positieve energie weer verder.

No Comments

    Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.