Menu
Persoonlijk

100-items garderobe

Vorige week was het tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak in mijn kledingkast. Tijdens deze schoonmaak merkte ik dat ik nog steeds kleding heb uit allerlei verschillende jaren en de kledingstukken vaak ook niet meer bij elkaar pasten. Het is dan ook niet zo gek ik me niet altijd meer thuis voelde in mijn kledingkast. Het was hierom tijd om bewust met mijn garderobe bezig te gaan.

Dit wou ik doen door een garderobe samen te stellen van 100 items. Hier heb ik wel een aantal uitzonderingen in gemaakt, namelijk; ondergoed, sokken, accessoires, badkleding, speciale sportkleding, ski kleding en tassen. Sommige 100-item garderobes nemen deze kleding stukken (behalve dan de ski kleding) wel mee in hun lijst. Voor mij vond ik dat eerst te lastig worden, omdat de verandering in de manier waarop ik met kleding om ga te groot voelde. Hieronder zal ik je uitleggen hoe ik mijn nieuwe garderobe heb samen gesteld en uit welke items hij uiteindelijk moet gaan bestaan.

Stap 1: besluiten welke kleding je niet meer wilt houden

Het klinkt best wel gek dat je kleding gaat wegdoen als je bewuster met kleding om wilt gaan. Toch is het nodig en er zit ook iets moois aan. In het begin is het misschien even slikken, maar het is belangrijk ook voor je kleding dat je kast gaat bestaan uit kledingstukken die je het liefst elke dag wel aan zou willen. Hierdoor blijven er geen items onder in de kast liggen waar je iemand anders weer heel erg blij mee kan maken. Als je hebt besloten welke kleding je wilt houden, gooi de afvallers dan ook niet weg. Als het kledingstuk nog goed is, probeer het dan te doneren of weg te geven aan vrienden en familie. Zo is de kleding niet verspild en krijgt het weer een nieuw leven waarin het item weer volop wordt gebruikt!

Hoe besluit je welke items je houdt en welke niet?

Ik heb dit aangepakt door al mijn kleding aan te doen en alleen de kleding te houden waar ik mij goed en zelfverzekerd in voelde. Hiernaast heb ik ook een aantal handige basics gehouden die ik zou gaan missen als ik ze weg deed. Zoals een paar simpele t-shirts of vesten. Kledingstukken met speciale herinneringen of betekenissen zijn ook een aanrader om te houden (als je hier nog steeds een speciaal gevoel bij krijgt). Deze doe ik vaak al niet meer aan, maar hebben wel een speciale betekenis voor mij.

Stap 2: Jouw eigen kledingstijl

Dit is een redelijk ingewikkelde stap. Het bepalen van mijn kledingstijl vond ik erg lastig. Wat ik als aller eerste heb gedaan was mijn meest favoriete items op mijn bed neerleggen. Hier zaten een aantal simpele items tussen, maar veel items hadden niet een klein beetje extra. Ze hadden net iets extra’s, zoals mijn shirts met touwtjes in de mouwen, mijn rok met kanten accenten, mijn jumpsuit, of mijn doorschijnende shirts. Toch zijn veel items wel redelijk basic. Ik wist dus in ieder geval dat ik niet een erg opvallende kledingstijl heb.

mijn favoriete kledingstukken
Hoe bepaal je je kledingstijl

Het bepalen van mijn kledingstijl ging met veel moeite. Het was ten eerste al een drama om er achter te komen welke kledingstijlen er precies zijn en vervolgens was het ook moeilijk om te bedenken waar ik mij in thuis voelde. Om meer inzicht te krijgen in mijn kledingstijl heb ik toen een bord op Pinterest gemaakt. Dit bord liet mij zien dat ik houd van meer getailleerde strakkere kleding. Hiernaast houdt ik erg van de t-shirt en jeans look, maar zie ik graag iets extra’s, zoals een leuke print of een speciaal soort shirt. Dit zou mijn kledingstijl een mix maken tussen casual chic, klassiek en sportief.

Wat ik jou dus aanraad is het volgende: maar een bord op pinterest of iets anders waar je je favoriete outfits kan bewaren. Vergelijk of dit overeenkomt met je favoriete kledingstukken en vergelijk dit vervolgens met de verschillende kledingstijlen die er zijn. Kledingstijlen die vaak terug komen zijn de volgende: sportief, klassiek, preppy, hipster, edgy/grunge, romantisch, hohemian, casual chic en trendy.

Onthoud wel, draag kleding waar jij blij van wordt, niet omdat het bij jou stijl hoort. Wel belangrijk dat je kledingstukken koopt die passen bij welke kleding je al hebt, anders is de kans groot dat het onder in je kast beland.

Stap 3: Je kleuren palet bepalen

Je hebt vast wel eens gehoord dat er verschillende kleurenprofielen bestaan. Het weten van je kleurenprofiel kan jouw helpen om de juiste kleding uit te zoeken. Ook helpt het vaststellen van kleuren die jou goed staan bij het samenstellen van een garderobe waarin de kledingstukken goed bij elkaar passen.

Hoe bepaal je je kleurenprofiel?

Allereerst is het een goed idee om te kijken naar de kleuren van jouw favoriete kledingstukken. Deze kleding draag je vaak en de kans is groot dat de kleuren je ook fantastisch staan. In mijn favoriete kleding zag ik zwart, blauw, groen, wit, beige en rood. Hierna heb ik op internet mijn eigen kleurenprofiel opgezocht. Dit heb ik gedaan door een kleurentest te doen. Deze had ik in mijn tiener jaren als eens eerder gedaan, maar ik was inmiddels volledig vergeten wat mijn kleurenprofiel was. De test heb ik hier gedaan. Uit de test bleek wel dat ik zowel een koel als warm type was, namelijk zomer en lente.

Na even googelen kwam ik er achter dat je tegelijkertijd een zowel een zomer als lente type kan zijn. Als je binnen twee kleurenprofielen valt ben je namelijk een mengtype. Op styleconsulting.nl, hier werd mij in dit artikel uitgelegd wat mijn mengkleurenprofiel inhield. Dit artikel liet onder andere kleuren zien waar ik de kleuren van mijn favoriete kleding terug zag. Om je kleurenprofiel te bepalen raad ik je aan om dezelfde stappen te ondernemen die ik heb genomen;

 • Wat zijn de kleuren van jouw favoriete kleding
 • Doe een kleurenprofiel test
 • Zoek daarna op het internet wat jouw kleurentype inhoud
Het kleurenprofiel van mijn kleding
Stap 4: Een lijst samenstellen van 100 kledingstukken

Om het je iets gemakkelijker te maken zal ik mijn eigen lijst delen. Onthoudt wel, dit is wat ik denk nodig te hebben. Het kan heel goed zijn dat jij een andere verhouding van items nodig hebt. Misschien heb je wel minder nodig en besluit je om ook andere items zoals badkleding en accessoires mee te nemen. Het kan allemaal. Ik hoop dat hoe beter ik mijn eigen kleding stijl leer kennen ik steeds minder kleding nodig heb.

Voordat ik je meteen mijn lijst laat zien, vertel ik je eerst graag hoe ik tot deze lijst ben gekomen, zodat jij dat eventueel ook zou kunnen doen! Ik heb het volgende proces doorlopen:

 • Een lijst gemaakt van alle kledingstukken die ik heb
 • Op internet zoeken uit welke kledingstukken minimalistische en capsule garderobes bestaan en hoeveel van elk zijn hebben
 • Opschrijven of ik nog kleding mis nadat ik mijn kleding heb uitgezocht (zo had ik bijvoorbeeld geen blazers meer)
 • Een lijst samenstellen van 100 kledingstukken

Dan nu eindelijk de lijst van alle kleding die ik denk nodig te hebben.

Bovenkleding
 • 4 speciale/dressy shirts (bijv. met een speciale vorm/stof)
 • 4 lange mauw shirts (incl. speciale shirts)
 • 4 truien
 • 4 crop tops
 • 3 basic t-shirts
 • 3 blouses
 • 3 blazers
 • 3 vesten
 • 2 hemdjes
 • 1 spijkerjasje
Broeken
 • 3 spijkerbroeken
 • 3 speciale broeken (pantalon/stoffen broeken etc.)
 • 3 korte broeken
 • 2 drie-kwart broeken
 • 2 jumpsuits
Rokken
 • 2 lange rokken (maxi of rond de knie)
 • 1 koker rok
 • 1 spijker rokje
 • 1 zomer/kort rokje
Jurken
 • 2 lange jurken (maxi of rond de knie)
 • 2 korte jurkjes
 • 2 voor speciale gelegenheden
Pyjama’s
 • 2 zomer pyjama’s
 • 2 winter pyjama’s
Schoenen
 • 2 paar enkel laarsjes
 • 2 paar zomersneakers
 • 1 paar nette winterschoenen
 • 1 paar wintersneakers
 • 1 paar laarzen
 • 1 paar hakken voor in de zomer
 • 1 paar slippers
 • 1 paar sport/hardloopschoenen
Jassen
 • 1 warme winterjas
 • 1 normale winterjas
 • 1 tussenjas
 • 1 regenjas
 • 1 zomerjas
Sportkleding
 • 3 hemdjes
 • 3 shirts
 • 3 lange mauw shirts
 • 3 korte shirts (lekker luchtig voor in de warme zomer)
 • 3 lange broeken
 • 3 korte broeken
 • 2 drie-kwart broeken
 • 1 trainingsbroek

Als je goed hebt geteld zal je zien dat ik nu op 95 kledingstukken zit en heb ik er dus vijf over. Die kan ik verdelen over alle categorieën. Als mijn 100-item garderobe bevalt en ik blijf dit voor langere tijd gebruiken kan ik deze vijf verdelen over de verschillende categorieën waar ik denk ze nodig te hebben.

Stap 5: Nieuwe kleding aanschaffen

Dit klinkt een beetje gek, je hebt net je hele kledingkast opgeruimd en wilt bewuster met je kleding omgaan en nu ga je weer meer kleding kopen. Ik raad het je aan om wel te doen, ook al voelt het misschien wat tegenstrijdig. Ik blijk bijvoorbeeld geen blazers meer te hebben en heb nu nog 3 broeken en 1 korte broek. Het is dus wel handig om dit aan te vullen.

Waar je wel op moet letten is dat je kieskeurig bent. Vanaf nu wil je alleen nog maar kledingstukken kopen waar je echt blij van wordt. Koop dus niet alles in 1 keer, maar kies al je nieuwe kledingstukken zorgvuldig uit.

Mocht je net als ik bewuster met je kleding en garderobe om willen gaan hoop ik dat je wat aan mijn artikel hebt gehad!

Hoe ga jij om met je garderobe?

No Comments

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.